Otužovanie – studená sprcha

Načo by som sa sprchoval/a studenou vodou, keď mi tečie teplá ?

Studenou vodou sa sprchujú dobrovoľne len „BLÁZNI“.

Máš podobný názor ?

V tomto článku ti ukážem, v čom je zaradenie studenej sprchy do tvojho denného režimu pre tvoje zdravie prínosné.

Ja sa venujem otužovaniu viac než 3 roky. Tieto informácie, ktoré sa tu dočítaš, sú podložené aj mojou osobnou skúsenosťou s otužovaním. Predtým, ako som začal otáčať kohútik v sprche do modrej studenej polohy, boli moje myšlienky a názory podobné. Teraz sa doslova teším na príliv energie, ktorú mi krátky pobyt pod studenou sprchou prinesie. 

Ako začať ?

Ak ste doposiaľ mali kohútik v komfortnej červenej polohe, môžete začať s postupným znižovaním, resp. otáčaním do neutrálnejšej a chladnejšej polohy kohútika.

Ďalšia, „šokovejšia“, možnosť je ísť do toho hneď a preskočiť fázu postupnosti. 

Keď už máte nastavenú, pre vás najvhodnejšiu teplotu, tak s hlbokým nádychom môžete začať s postupným lokálnym otužovaním rúk, nôh a zvyšku tela.

Benefity studenej sprchy a otužovania ?

Keď budete pod prúdom studených kvapiek, „VYPNETE“. Vy, čo už máte s otužovaním skúsenosti, na čo myslíte práve pod týmto studeným tornádom ?

Nastane podvedomá inštinktívna reakcia plazieho mozgu BOJ alebo ÚTEK. Podstatné je „prežiť“ a preto sa myšlienky o minulosti a budúcnosti stratia a vy ste v prítomnom okamihu TU a TERAZ. Organizmus spúšťa procesy, ktoré zabezpečujú zachovanie základných životných funkcií.

Pravidelné vystavovanie sa studenej sprche pomáha vášmu nervovému systému, čo má za následok lepšie zvládanie stresových situácií. Je to vystupovanie z komfortnej zóny, čo vám pomáha aj pri zvýšení imunitného systému.

Zlepšuje srdcovo-cievny obeh

Kardiovaskulárny obeh je jedna z najdôležitejších zložiek nášho zdravia a pohody. Ak je naše srdce v zlej kondícii, tak môžu vznikať zdravotné problémy napr. vo forme únavy, vysokého krvného tlaku, bolesti hlavy, svalových kŕčov, aterosklerózy, srdcového infarktu.

Srdce je pod studenou sprchou nútené k zvýšenej funkcii, čo má za následok vyšší, efektívnejší tlak a prietok krvi cievami, ktoré transportujú kyslík do potrebných častí nášho organizmu.

Zlepšenie kardiovaskulárneho systému vedie ku zvýšeniu vitality srdcového svalu, priepustnosti ciev, posilneniu imunitného systému, lepšiemu prežívaniu po psychickej a duševnej stránke človeka, čo má ďalší následok prílivu energie a sily, ktorú využívame v našich životných krokoch.

Zlepšuje lymfatický obeh

To sú cievy prechádzajúce celým telom a pomáhajú telu čistiť sa, resp. odstraňovať nepotrebné mikróby a baktérie.

Ak nevykonávate fyzickú aktivitu, resp. vaše svaly nie sú vystavované pravidelnej námahe, tak sa funkcia lymfatického systému znižuje, čo má za následok, že v tele sa zhromažďujú toxíny, ktoré sa prejavujú pri rôznych ochoreniach, prechladnutí, bolesti kĺbov, či infekciách. Zároveň studená sprcha, a jej reakcia na lymfatický systém aktivuje biele krvinky imunitného systému, čo má za následok zvýšenie nášho zdravia a pocitu šťastia.

Regenerácia fyzických a psychických síl

Najmä športovci vedia, že studená voda a otužovanie je pre regeneráciu po ťažkom tréningu ideálna voľba.

Tréningom, intenzívnejšou pohybovou aktivitou, napr. aj v záhrade, dochádza k porušeniu svalových vlákien, čo je zápalový stav, ktorého príznakom je svalová horúčka a práve studená voda je prírodný protizápalový liek. Zníži sa teplota poškodeného tkaniva, čo pomáha pri zmiernení opuchov a zápalov a celkovom zmiernení bolesti. U športovcov je okrem studenej sprchy a kúpeľu využívaná aj kryoterapia vo forme lokálnej alebo celo telovej procedúry, kedy je telo vystavované suchému chladu.

Na to, aby ste využívali tieto možnosti otužovania nemuste byť vrcholový športovec a zaradením do pravidelného denného režimu môžete prispieť ku zvýšeniu energie a štartu do dňa, či zmierneniu nielen fyzického, ale aj psychického zaťaženia.

Výsledky výskumu z roku 2007 hovoria, že sprchovanie studenou vodou môže byt nápomocné pri liečbe a znížení príznakov depresie a pri ich pravidelnom používaní môžu mať vyššie benefity ako lieky na predpis.

Zaradenie studenej sprchy večer pred spánkom vedie ku zvýšeniu kvality vášho spánku.

Čo to spôsobuje ?

Studená voda vytvára prílivovú vlnu chemikálií a neurotransmiterov zvyšujúcich náladu. Práve preto sa po studenej sprche cítime plný energie a šťastnejší.

Výskum, v ktorom pozorovali náladu plavcov počas plávania v studenej vode, sa plavci po 4 mesiacoch pravidelného tréningu cítili aktívnejšie a energickejšie, ako plavci trénujúci v „normálnych“ podmienkach.

Zvyšuje metabolizmus

Pravidelné otužovanie môže zvýšiť Váš metabolizmus. Nielenže sa zvýši aktivita tela a s ním spojený energetický výdaj aby telo udržiavalo základné životné funkcie, ale dochádza aj k produkcii a transformácii tuku v našom tele.

Výsledky štúdie z roku 2009 hovoria, že otužovanie – studená sprcha, môže byť prínosná pre tvorbu hnedého tuku, čo je dobrý tuk, ktorý si naše telo produkuje, aby nás udržiavalo v teple. Hnedý tuk pomáha pri spaľovaní bieleho tuku, ktorý je viditeľný predovšetkým v oblasti brucha, bokov, stehien pri nadmernej konzumácii jedla (energetický príjem je väčší ako výdaj a potraviny, ktoré konzumujeme nie sú plnohodnotné).

PS: Ak zaradíte studenú sprchu do svojej dennej rutiny, nezabúdajte na vyváženú stravu, pitný režim, pravidelnú pohybovú aktivitu, kvalitný spánok a pozitívne nastavenie mysli. Otužovanie je prínosný doplnok zdravého životného štýlu.