Granátové jablko a jeho benefity

Alebo marhaník granátový je strom nižšieho vzrastu (zvyčajne nepresahuje 3m).

Vyskytuje sa predovšetkým v subtropickom pásme, ale čo sa týka pestovania, tak si ho dokážeme vypestovať aj v našich podmienkach. Jeho plody – granátové jablká sa zaraďujú k najstaršie konzumovaným druhom ovocia.

Špeciálne v starovekých mytológiách bolo granátové jablko radené k symbolom plodnosti a blahobytu. V mnohých kultúrach je známe pre svoje liečivé účinky plodov a taktiež ako obľúbené afrodiziakum.

Čo sa týka vitamínov, granátové jablko obsahuje veľa vody a sodíka, okrem toho aj draslík, vápnik, horčík, vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Je bohaté najmä na komplex polyfenolov, ktoré sa vyznačujú antioxidačnými a epigenetickými účinkami. Bránia usadzovaniu škodlivých voľných radikálov v tele. Významná je epigenetická látka kyselina ellagová. Nájdeme ju predovšetkým vo výťažkoch zo šťavy plodov, olejov zo semien.

Granátové jablko a športová výkonnosť

Významný a pozitívny účinok granátového jablka je v podpore produkcie testosterónu a oxidu dusnatého, ktoré zefektívňujú dodávku krvi do pracujúcich svalov. Práve preto sa radí k najúčinnejším doplnkom stravy pre podporu výkonnosti, ako pre rýchlostných, silových, tak aj vytrvalostných športovcov.

Granátové jablko a obezita

Obmedzuje absorbciu tukov z tráviaceho traktu a zároveň aj aktivitu enzýmu lypázy, ktorej úlohou je práve štiepenie tukov.

Vo výskume na myšiach, ktoré dostávali extrakt z granátového jablka, bol zaznamenaný celkový pokles chuti do jedla a pokles hladiny krvnej glukózy.

Granátové jablko a srdcovo-cievne choroby

Znižuje oxidatívne a zápalové procesy, ktoré stoja za vznikom aterosklerózy, redukuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, podieľa sa na poklese krvného tlaku.

Granátové jablko a nádorové ochorenia

Patrí medzi potraviny s najvýraznejším protinádorovým účinkom. Jednou z významných funkcií je ochrana DNA pred deštruktívnymi procesmi.

Granátové jablko a mužská plodnosť

Zvyšuje koncentráciu spermií v ejakuláte a ich pohyblivosť. Zároveň zvyšuje hustotu spermatogénnych buniek, ktoré sú základňou pre vznik spermií. Výsledky jednej štúdie hovoria, že konzumácia granátového jablka znížila v spermiách o 63% obsah malondialdehydu (MDA) , to je chemikália pôvodom so životného prostredia podieľajúca sa na zníženej produkcií spermií.

 

Granátové jablko a erekcia

Patrí k najúčinnejším prírodným látkam s pozitívnym vplyvom na erekciu. Jeho konzumáciou podporíte produkciu mužského pohlavného hormónu, ktorého účinok sa významne prejaví v prevencií a liečbe aterosklerózy a efektívnejšej produkcií oxidu dusnatého, ktorý rozširuje cievy a zlepšuje prekrvenie.

Granátové jablko a imunita

Podieľa sa na procesoch stimulácie a diferenciácie širokého spektra imunitných buniek.

Granátové jablko a mentálne zdravie

Granátové jablko patrí medzi potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na stres, zlepšenie emocionálneho zdravia a reguláciu nálady.

 

Zdroj: GOLOLOBOVÁ, B. (2019). Epigenetika. Blue step spol. s. r. o.